Rugbrød uden surdej

Selvom vi godt kan blive enige om, at surdej kan gøre enhver basisdej til en Superliga-dej, så kan man sagtens bage lækkert rugbrød uden.

I marts fik jeg mulighed for at udvikle en opskrift til Føtex kundemagasin Mood. Det blev til denne artikel og denne opskrift:

Mormors rugbrød uden surdej

750 g groft rugmel
250 g knækkede rugkerner
325 g frisk hvedemel
2 spsk groft salt
2 dl kærnemælk eller andet syrnet mælkeprodukt
7 dl lunt vand
2 spsk mørk sirup
15 g gær
50 g solsikkefrø
50 g sesamfrø
50 g hørfrø

Jeg vil anbefale at sætte rugkernerne i blød, natten før de skal bruges (sæt dem i blød, som beskrevet på den pakke du køber og brug den mængde vand der skal til iflg posen/pakken) – men hvis du ikke kan nå det, eller spontant beslutter dig for at bage, så giv dem et kort opkog, inden du går i gang med opskriften.

Bland væskerne, kærnemælk og vand, og opløs gæren og saltet heri.
Tilsæt sirup, frø, knækkede rugkerner og rugmel og bland det godt sammen. Tilsæt til sidst hvedemel og ælt, til det til det hænger godt sammen. Jeg bruger altid min røremaskine. Du skal ælte dejen i cirka 10 minutter, hvis du gør det i hånden, og cirka seks minutter, hvis du ælter dejen på en røremaskine.

Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur natten over.

Kan bages i en springform, hvis du mangler en rugbrødsform.

Næste dag deler du dejen i to dele og lægger halvdelen i rugbrødsforme. Tryk dejen godt og tæt sammen i formene. Dæk dem med et fugtigt viskestykke og lad brødene efterhæve to-fire timer ekstra. Jeg har kun en rugbrødsform, så jeg plejer at bage resten af dejen i en lille rund springform. Det smager lige godt 🙂

Jeg er helt vild med solsikkekerner, så jeg vælger tit at drysse ekstra kerner ovenpå brødet inden jeg bager det.

Bag brødene ved 180 grader i cirka 1 time og 20 minutter.

Når du tager brødet ud af ovnen, er det vigtigt, at det får lov til at hvile sig. Lad det køle af en-to timer, pak det gerne ind i et fugtigt viskestykke – så undgår du en stenhård skorpe, du ikke kan skære over.

Brødet egner sig rigtig godt til frysning.

TIP!

 • Sprøjt både brødet og ovnens indvendige sider med vand flere gange, mens du bager brødet. Du kan også sætte en skål med vand ind i ovnen under hele bagningen. Det giver damp i ovnen, hvilket tilfører brødet en god fugtighed og en sprød skorpe.
 • Brug små mængder gær og giv brødet god tid til at hæve. Det giver mel og gær god tid til at arbejde sammen og danne luftbobler. Det betyder luftigt, solidt brød med en skorpe, der holder på saftigheden i længere tid. Udfordringen er selvfølgelig, at du skal planlægge det gode brød og slå det op i god tid. Men tiden er godt givet ud, for det garanterer dig et supergodt resultat.

~ af klappeklappekage på 22. maj 2012.

3 kommentarer to “Rugbrød uden surdej”

 1. hvor er den anden halvdel af dejen?!

  • Hej Freja
   GODT spørgsmål 🙂 Det er da mig, der har skrevet en dum og forkert formulering. Der skulle stå noget ala ” putter du hver halvdel i hver sin form”.
   Du skal bare bruge al dejen og fordele den i de forme du bruger. Det får jeg lige rettet. Tak 🙂
   Kristina

 2. Super lækkert brød! Erstattede sirup med honning, og det fungerede fint. Hurra for et velsmagende resultat uden al ventetiden med at lave surdej.
  Tak for en god opskrift der helt sikkert ryger i opskriftbogen 😀

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: