Pizza

Klappeklappekage er en blog om bagning, så derfor er der ikke mange deciderede mad-retter der sniger sig ind….men så er der jo gudskelov pizza 🙂 og de bages jo!

Hemmeligheden bag en god pizzadej er æltningen! At ælte vil sige at bearbejde en dej med håndflader og håndrod til den har en ønsket konsistens og har optaget de tørre ingredienser i dejen. Når man ælter skal der foldes luft ind i dejen, således at man udnytter det faktum at proteinstofferne i forbindelse med bearbejdning (æltning) omdannes til gluten, som er det netværk der giver den luftige struktur i brødet i forbindelse med den udviklede kulsyre fra gæren.

Når dejen til en pizzabund begynder at samle sig, skal den æltes i ca. 15 minutter. De 15 minutter gør virkelig en forskel! Man kan simpelthen mærke at dejen bliver langt mere blød og smidig efter de første 10 minutter.

Pizzadej:

Til 2 bageplader eller 3 store runde pizzaer

Saml dejen og pas på med mængden af mel

2.5 dl lunkent vand

15 g gær

1/2 spsk havsalt

1/2 dl god olivenolie

Ca. 350 g Italiensk hvedemel – prøv dig frem med mængden.

Ælt i 15 minutter

Saml alle ingredienserne i en skål. Dejen skal ende med at være smidig og fugtig uden at klæbe, så man må forsøge sig frem med den præcise mængde hvedemel.

Derefter ælter man i 15 minutter. Lad dejen hvile et mørkt sted med et fugtigt klæde over i 3-4 timer.

Lad dejen hæve i ca 4 timer

Når dejen er hævet - rulles den ud.


Fyld # 1 (kartoffel og timian):

KARTOFFEL OG TIMIAN

Til ovenstående portion

Ca. 6-8 -10 mellemstore skrællede kartofler

Olivenolie til pensling

Pesto (hjemmelavet er altid godt)

Bøffelmozzerella

1 håndfuld timian eller rosmarin

Havsalt

Friskkværnet peber

Skræld kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Jeg har desværre ikke et mandolinjern, men jeg har et gammel trekantet rivejern, som på siden har en glimrende “kniv” til at skære helt tynde kartoffelskiver på. Læg skiverne i koldt vand i en times tid.

Forvarm ovnen til 250 grader og lad din bageplade blive i ovnen til du er klar til at samle pizzaen. Bagepladen fungere på denne måde som en slags bagesten 🙂

Rul pizzadejen tyndt ud og pensl den med pesto eller “bare” med en rigtig velsmagende olivenolie. Skær mozzerellaen i mindre stykker og fordel dem over hele bunden. Fordel kartoffelskiverne over osten – taglagt. Drys med grofthakket timian eller rosmarin.

Bag pizzaen med undervarme til pizzaen er sprød. Flyt den derefter højere op og give den grill til den er gylden. Tiden kommer an på din ovn, så hold øje med den.

Drys pizzaen med havsalt og friskkværnet peber samt lidt olivenolie inden servering.

Fyld # 2 (fennikelpølse, oliven og oregano)

Denne opskrift er venlig udlånt af Nikolaj Kirk.

Til 1/3 del af ovenstående portion

20-30 skiver fennikelpølse

Bøffelmozzelrella

100 g oliven

Frisk oregano

Tomatsauce (den du bedst kan lide?)

Forvarm ovnen til 250 grader. Rul pizzadejen tyndt ud. Fordel et tyndt lag tomatsauce på pizzabunden. Skær mozzerellaen i mindre stykker og fordel dem over hele bunden, herefter pølseskiver og tilsidst oliven.

Bages på samme måde som ovenstående.

Reklamer

~ af klappeklappekage på 19. november 2010.

4 kommentarer to “Pizza”

  1. Den pizza lyder skøøøn;-). Jeg har før bagt kartoffelpizza, men ikke gjort så meget ud af æltningen – det er nok det der gør forskellen. Det må prøves.

    • Ja jeg blev selv vældig overrasket første gang jeg virkelig gik til den med æltning 🙂 Dejen ændrer sig virkelig imellem hænderne på én. Hvad putter du på din kartoffelpizza?

  2. Den kartoffelpizza jeg har bagt et par gange er så enkel at det næsten er løgn. Den først gang jeg bagte den, havde jeg INTET i køleskabet, og hvad gør man så? Havde gær, kartofler, et glas MEGET gode ansjoser/benfri i olie – kanondyre, men pengene værd, så det brugte jeg. Når pizzadejen har hævet, pensler jeg den med noget af olien fra ansjosglasset. Senere tager jeg ansjoserne og skærer i små stykker og drysser på bunden, så kommer turen til de tynde kartoffelskiver, pensler igen med olien – drysser så med timian. Vi synes den smager fantastisk – ansjoserne smelter som smør – uhmm.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s