Mormors kringle – nr. 1
Har du en opskriftsbog? En bog, et hæfte, en mappe hvori du samler alle dine guld-opskrifter. Hvis ikke, så find en bog med et omslag du kan holde ud at se på i de kommende årtier og skriv de opskrifter ned som du holder allermest af. Skriv masser af personlige tips og idéer i den og se det som din gave til de kommende generationer. Jeg har lige arvet min mormors opskriftssamling og hver gang jeg dykker ned i den, er det som at rejse tilbage i tiden.
For det første har hun skrevet i en kalender fra mit fødselsår 1971 (kalenderen er fra ‘De Københavnske Kulimportkompagnier”, – findes de mon mere?) og for det andet er der et udklip fra Familie Journalen med overskriften “Eksotiske avocadoer som forret” – det er vist ved at være et par år siden, vi betragtede avocadoer som eksotiske 🙂
For det tredje har hun i sin samling hele 7 forskellige opskrifter på Kringler! Og det er i virkeligheden et meget tydeligt tegn på, at denne opskriftssamling er fra min mormors tid. For hvem bager egentlig kringler mere? Min mormor var verdensmester i at bage kringler! Ihvertfald hvis du spørger mig og resten af hendes familie, meeen jeg mener at have hørt det før…..har vi mon ikke alle en bedstemor der var verdensmester i at bage kringler, roulader, æbleskiver eller pandekager?
Jeg har bestemt mig for, lige så stille, at arbejde mig igennem min mormors opskrifter, så i fremtiden vil bloggen her blive oversvømmet af opskrifter fra 50’erne til 80’erne krydret med både mine og min mormors tips. Det skal være min gave til dig mormor – Agnethe K. Jørgensen ♥♥
Kringler med creme og marcipan:
Ingredienser
Bagetid: Ca. 20 min. ved 225
- 1 dl mælk
- 50 g gær
- 100 g blødt smør
- 1 æg
- 1 spsk sukker
- ½ tsk groft salt
- 300 g hvedemel (ca. 5 dl) – jeg brugte ca. 3 spsk mere end anført
- Creme:
- 3 æggeblommer
- 3 spsk sukker
- 1½ spsk majsstivelse , fx maizena
- korn fra 1 stang vanilje eller 2 tsk Nielsen Massey Vanillas som jeg bruger
- 2¼ dl mælk
- 200 g groftrevet marcipan
- Pensles med æggehvide
- Pyntes med perlesukker og hakkede mandler
Dej: Lun mælken (lillefingervarm) i en gryde og hæld den i en skål. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser. Slå dejen godt sammen. Dæk skålen og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time.
Creme: Rør æggeblommer, sukker og majsstivelse sammen i en tykbundet gryde. Rør vaniljekorn og mælk i. Varm blandingen op under piskning og kog cremen i ca. 1 min., stadig under piskning. Kom cremen i en skål og stil den tildækket i køleskabet.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i to portioner og rul dem ud til firkanter (ca. 25 x 35 cm) – jeg har valgt at lave stænger, men du kan lave en krans eller kringle. Fordel cremen på de to dejplader og herpå den revne marcipan. Rul hver dejplade sammen fra den lange side til en “roulade” og luk enderne sammen.
Læg de 2 “roulader” på hver sin plade (jeg måtte lægge mine på skråt så der var plads til dem) med bagepapir med sammenføjningen nedad og klip med en saks, dejen næsten igennem og fold skiftevis til den ene og den anden side.
Pensl med æggehvide og drys med perlesukker og mandler. Bag kringlerne midt i ovnen i ca. 20 min.
Mums, den ser god ud… Den skal bestemt prøves en dag.
Majbrith said this on 15. august 2010 hos 18:44 |