Pain Paillasse

Min svigerfar har et rustikt og meget idyllisk hus i Bordeaux i Sydfrankrig. Det er langt ude på landet mellem vinmarker og valnøddetræer og man skal køre ret langt for at komme til indkøbsmuligheder. Det gjorde vi også gerne da vi var der i maj i år.

Enhver fransk by med respekt for sig selv, har et marked 1 til 2 gange om ugen sommeren igennem. At gå ind på en fransk markedsplads er som at træde ind i et overflødighedshorn af synsindtryk, dufte og råvarer af høj kvalitet. At dufte til en hel solmoden tomat på et marked, hvor man også selv kan vælge friske jordbær, figner, spændende oste og nybagte flutes, føles som luksus og er absolut afhængighedsskabende.

Efter i 26 år at have brugt flere måneder hvert år i Frankrig, nægter Erik (læs: svigerfaren) at stå tilbage for de der franskmænd, så han har for flere år siden sat sig for, at lære at bage flute. Og vi taler ikke om bare sådan at kunne knalde en tilfældig dej sammen og forme den i lange stænger, nææ vi taler om perfektion! Fransk perfektion!!

Mit første forsøg på at bage svigerfars version af Pain Paillasse

Efter at have plaget længe nok fik jeg en kopi af hans opskrift. Jeg har kun bagt dem én gang – de blev rigtig sprøde og gode men slet ikke med den samme “krumme” som når Erik bager dem. Det må kræve lidt øvelse, men de er også det værd.

Jeg valgte at bage dem uden surdej og lade dem hæve ved stuetemperatur. Prøv jer frem alt efter hvad i har tid og lyst til. De er rigtig gode skåret i skiver til et lækkert ostebord – Bon Appétit!

Pain Paillasse

Ca. 6 stk – afhængig af tykkelse og længde

1 kilo god økø hvedemel

200 g hjemmelavet surdej + 3 g gær ELLER 20 g gær alene

15 g salt

5.5 – 6.5 dl vand – alt efter dejens fasthed

75 g rugmel

Bland alle ingredienserne undtagen rugmelet. Ælt med en mixer eller elektrisk pisker på lav hastighed i 5 minutter, derefter 8 minutter på høj hastighed.

Lige før æltningen er færdig tilsættes rugmelet.

Dejen skal hæve tildækket 18 timer i køleskabet ELLER 5 timer ved stuetemperatur.

Efter 1 time på køkkenbordet

Efter 5 timer - klar til at vrides til flute - La perfection!

Herefter skæres dejen i strimler og vrides, før de skal i ovnen. Jeg valgte at pensle med vand og drysse med lidt sesamfrø og salt inden jeg satte dem i ovnen.

Bages ved 220/240 grader i 30-40 minutter. Tiden varierer efter brødenes vægt.

Reklamer

~ af klappeklappekage på 2. august 2010.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s